Nieuwe digitale GPK vergunning

23 jun 2021

De regels voor het parkeren op straat met een GPK gaan vanaf 1 juli in Alphen aan den Rijn veranderen. Lees hieronder de informatie die de gemeente aan alle GPK houders in Alphen heeft gestuurd. Ook voor GPK houders van buiten Alphen aan den Rijn is dit belangrijk. U kunt ook een digitale GPK vergunning aanvragen.

 

Gehandicaptenvergunning

U kunt nu gratis een parkeervergunning voor gehandicapten aanvragen. Hiermee kunt u in het centrum van Alphen aan den Rijn op alle parkeerplaatsen op straat gratis parkeren. Voordeel hiervan is dat u bij het parkeren uw papieren GPK niet hoeft te gebruiken en geen parkeergeld hoeft te betalen.
Omdat bij het handhaven de kentekens van auto's worden gescand, loopt u met een digitale vergunning waarin u zelf een kenteken aanmeldt, geen risico op een bekeuring. 

Vraag uw parkeervergunning aan:

 1. U gaat naar www.parkeerservice.nl en kiest gemeente Alphen aan den Rijn.
 2. Vervolgens gaat u naar vergunningen en kiest u voor vergunningen bewoners.
 3. Kies de GPK-vergunning, vul het aanvraagformulier in en druk op verzenden.
 4. Als uw aanvraag goedgekeurd is, ontvangt u de vergunning per mail.

U hoeft bij de aanvraag geen kenteken op te geven, het kenteken waarmee u parkeert, meldt u zelf eenmalig aan in ParkStart. Heeft u een passagierskaart dan kunt u het kenteken van de auto waarin u meerijdt in ParkStart aanpassen.

Bent u niet digitaal vaardig, vraag dan iemand om u eenmalig te helpen met het aanvragen van de vergunning en het aanmelden van het kenteken. 

 

GKP app

U kunt ook nog steeds gebruik maken van de GPK app. Hiermee kunt u in het centrum van Alphen aan den Rijn op alle parkeerplaatsen op straat gratis parkeren. Voordeel hiervan is dat u bij het parkeren uw papieren GPK niet hoeft te gebruiken en geen parkeergeld hoeft te betalen.
Omdat bij het handhaven de kentekens van auto's worden gescand, loopt u met een digitale vergunning waarin u zelf een kenteken aanmeldt, geen risico op een bekeuring.

 • U registreert zich eenmalig op www.gpkapp.nl; dit kan zowel voor uzelf (als GPK-houder) of voor iemand anders (als ouder, voogd etc.) 
 • Bij de registratie checken we uw identiteit met behulp van iDIN 
 • Na registratie controleert uw gemeente de aanvraag 
 • Na goedkeuring door uw gemeente ontvangt u een mail en kunt u gebruik maken van de app 
 • U downloadt de app uit de Apple App Store (IOS) of Google Play (Android) 

Gehandicaptenparkeerkaart

Wilt u géén gratis parkeervergunning én de gratis GPK app niet gebruiken? Dan kunt u alleen nog gratis parkeren op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. U moet dan wel de gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar in de auto leggen.

 

Vragen?

 • Heeft u vragen over het aanvragen van de gehandicaptenvergunning? Bel dan met ParkeerService: 033 - 247 3000.
 • Heeft u vragen over de GPK app? Bel dan met de gemeente Alphen aan den Rijn 14 0172.
 • Heeft u vragen over het parkeren met uw gehandicaptenparkeerkaart? Bel dan met de gemeente Alphen aan den Rijn 14 0172.

U kunt de verschillen ook nog nalezen op de pagina Parkeren met GPK.